Een large panna montata, een medium americano of toch een cappuccino met een klontje suiker? Koffie kun je in alle soorten en verschijningsvormen krijgen. Men zegt dat teveel koffie niet goed voor je is, maar wat doet het eigenlijk met je hersenen?

De werkzame stof in koffie is cafeïne, deze stof komt bijvoorbeeld ook in thee en energiedrankjes voor. Cafeïne zorgt ervoor dat je je even wat minder moe voelt en juist wat alerter. Zodra cafeïne in het bloed terechtkomt, na ongeveer 45 minuten, wordt het ook vrij snel opgenomen door de hersenen.

andenosine

Qua structuur lijkt cafeïne erg op het lichaamseigen stofje adenosine. Daarom is cafeïne in staat om te binden op receptoren die eigenlijk bedoelt zijn voor adenosine. Op deze manier blokkeert cafeïne de receptor voor adenosine en kan adenosine zijn werk niet doen. Daarom wordt cafeïne een ‘antagonist’ voor adenosine genoemd.
Normaal gesproken zorgt adenosine ervoor dat er een evenwicht is tussen de hoeveelheid energie er wordt gebruikt en hoeveel evenwicht er nog aanwezig is. Wanneer dit te hard gaat kan adenosine er als het ware een rem op zetten en ervoor zorgen dat de activiteit in je hersenen wat minder wordt.

Wanneer cafeïne de werking van adenosine blokkeert worden je hersenen dus juist iets actiever. Daarnaast heeft cafeïne ook nog invloed op andere stofjes, maar het hierboven genoemde proces is toch wel het belangrijkste. Al met al zorgt cafeïne ervoor dat je dus geconcentreerder bent en geeft je het gevoel dat je minder moe bent (ook al ben je nog even moe).

overdosis

Het is ook mogelijk om een overdosis cafeïne te nemen. Er kunnen dan verschillende klachten optreden zoals rusteloosheid, trillen, hartkloppingen, slapeloosheid en zelfs hallucinaties. Je moet wel heel veel koffie drinken om zulke effecten te krijgen. Maar na 2,5 kopje kunnen de eerste kleine verschijnselen al optreden. Wanneer je 80 tot 100 kopjes koffie zou drinken in een hele korte tijd kun je er zelfs aan overlijden! Gelukkig is niemand in staat om zóveel koffie te drinken.

Tessa Dongelmans