Heb je ook wel eens het verhaal gehoord dat je maar 15% van je hersenen zou gebruiken. Dit zou betekenen dat het merendeel van je hersenen onnodig ruimte opneemt en er eigenlijk maar voor niets zou zitten. Dit blijkt gewoon een mythe te zijn!

Rond de jaren 20 kwamen artsen erachter dat er delen van de cortex van de hersenen (de laag aan de oppervlakte) van een rat konden worden verwijderd en dat de ratten daarna nog steeds instaat waren om bepaalde taken te leren. Daarnaast kwam men er achter dat bepaalde delen van je cortex niet actief worden bij bijvoorbeeld sensorische of motorische acties. Waarschijnlijk zijn dit één van de redenen waarom dit fabeltje in de wereld is gekomen. Echter, het is over de jaren steeds meer gebleken dat het weghalen van zelfs kleine gebiedjes uit de hersenen wél hele grote gevolgen kunnen hebben. En dat die gebieden die niet lijken te reageren juist heel belangrijk zijn voor hogere cognitieve functies zoals bijvoorbeeld plannen.

Daarnaast is het vanuit een evolutionair oogpunt zeer onwaarschijnlijk dat de 85% van je hersenen dat niet zou worden gebruikt, toch nog zou voortbestaan. Het zou onnodig zijn om hersenen te hebben die zoveel ruimte innemen.

Bovendien geldt er in je hersenen een regel die zegt “gebruik het of verlies het”. Dit houdt in dat wanneer verbindingen tussen neuronen in je hersenen niet worden gebruikt, deze verbindingen verloren gaan. Er sterven tijdens je ontwikkeling zelfs verbindingen af die er voor zorgen dat je de overige verbindingen nog specifieker worden en beter hun werk kunnen doen.

Of terwijl, je hersenen zijn een systeem dat zijn capaciteit zo efficiënt mogelijk gebruikt en dat elk gebiedje hard nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Tessa Dongelmans